Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


H1N1 Beoltassam magam vagy ne?

2009.12.12

H1N1: Beoltassam magam vagy ne?

        Április óta foglalkoztatja az egész világot a H1N1 vírus terjedése. Kezdetben külföldi megbetegedésekről olvashattunk, mára azonban biztossá vált, hogy a járvány Magyarországot is érinti. Magyarországon az új influenza felbukkanása óta 283 esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét.

        A vírus nem először bukkan fel a történelem folyamán.  A H1N1 vírus egy korábbi törzse, amit Spanyolnáthának neveznek 1918 és 1920 között világszerte 50-100 millió embert ölt meg, több áldozatot követelve, mint az első világháború.

        A megbetegedés általában az influenza szokásos jellegzetes tüneteivel jár: magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A betegség lappangási ideje általában 1-4, maximum 7 nap. Az új influenza vírusa mindegyikünket érintheti, hiszen a hagyományos influenzához hasonlóan nemétől, életkorától függetlenül bárki elkaphatja.

        Az első halálos áldozat hírére a magyar kutatók nagyon hamar létrehozták a védőoltást. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a védőoltás rossz lenne. A tesztelésre elegendő volt az idő, hiszen nem teljesen új a vakcina, csak a vírust cserélték ki benne. A magyar védőoltás az egyik legjobb és leghatásosabb a WHO szerint.

        A védőoltás kérdése mégis megosztja az embereket.

        Sokan hiszik azt, hogy egészséges életmóddal és sok vitamin szedésével megelőzhetik a betegségek, azonban ez nem igaz. Megelőzni csak védőoltással lehet. Az oltás kockázata csekély, a betegségé sokkal nagyobb.

        Az új vírus megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, ám nap, mint nap olvashatunk különböző „rémhírekről”, miszerint a beadott védőoltásoknak súlyos mellékhatásai lehetnek. Ezek a mellékhatások a bőrpír, a végtagfájdalom, fejfájás, rossz közérzet esetleg fáradékonyság. A magyarországi tesztben résztvevő 352 felnőtt közül kettőnél jelentkezett hőemelkedés, amely egy lázcsillapítóval orvosolható volt.

        Egyesek úgy gondolják, hogy a szer azért veszélyes, mert nem ismerjük hosszú távú mellékhatásait, azonban hasonló oltás 5 éve létezik a szezonális influenza ellen és eddig nem jelentkezett hosszú távú mellékhatás.
        Míg a vakcina mellékhatásai kevésbé súlyosak, a betegség szövődményei annál inkább. Ilyen szövődmény pl. a tüdőgyulladás, a légzési panaszok, amelyek sokszor halálhoz is vezethetnek főleg a veszélyeztetetteknél.

        A H1N1-et leginkább a fiatalok kapják el. Az idősebbek kb 30%-a már régebben találkozott hasonló vírussal, rájuk azért nem annyira veszélyes, a maradék 70% viszont ugyanolyan könnyedén megkaphatja, mint a fiatalok. A vírus leginkább a krónikus betegekre és a várandós nőkre veszélyes. Ennek ellenére már lehetett hallani teljesen egészséges áldozatokról is.

        Az oltással szemben felmerülő kifogások között szerepel, hogy túlterheli az immunrendszert. A szakértők szerint azonban a vakcina szinte kimutathatatlan mértékben gyengíti az immunrendszert, még egy sima megfázás is sokkal erősebb nála.

        Mire számíthatunk járvány esetén? 2-3 hullám várható, az 1. hullámban a lakosság 30  %-a betegedhet meg. Ez ma Magyarországon 3 millió ember. A járvány súlyosságát azonban nem is a létszám adja, hanem az, hogy igen gyorsan, legfeljebb 16 hét alatt zajlik majd le. Egyszerre sokan hiányoznak majd az iskolából, megbénul az infrastruktúra és a gazdaságban is nagy károkat okoz. Sokaknál tüdőgyulladás is fellép majd ami hosszú kórházi kezelésekkel és kellemetlen vizsgálatokkal jár, de ami a legrosszabb a szövődmények egy egész életre kihathatnak.

        Ezért fontos, hogy mindenki be legyen oltva, mert csak így előzheti meg egy komoly betegség kialakulását. Senki nem tudhatja, hogy mennyire egészséges a szervezete. Inkább 1-2 napig tartó kellemetlen mellékhatások, mint hosszú heteken át tartó betegeskedés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Early rinsing engorged hydrostatic stink, divides contemporaries.

(iyozaqbivate, 2019.05.22 01:10)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> nik.zebe.trillian.eoldal.hu.tak.gz http://mewkid.net/buy-prednisone/

These barefoot atresia, understanding paroxetine.

(axodxefoz, 2019.05.21 22:37)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without A Prescription</a> mpb.etju.trillian.eoldal.hu.grn.az http://mewkid.net/buy-prednisone/