Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Információs és tanácsadó iroda

2009.12.12

Információs és tanácsadó iroda

 

          Az információs és tanácsadó iroda, amit létrehoznék a lakóhelyemen egy drog  prevenciós iroda lenne, ahol a fő cél a tudatmódosító szerek használatával kapcsolatos ismeretek nyújtása és a lehetséges ártalmak csökkentése.

          Napjainkban egyre több fiatal nyúl a tudatmódosító szerekhez, mind az alkoholhoz, könnyűdrogokhoz és sajnos a keményebb szerekhez is. Sokszor a fiatalok nem is tudják, milyen hatással vannak ezek a szerek a szervezetükre, a viselkedésükre, az életükre. A drog prevenciós szervezetekre egyre nagyobb szükség van, hogy felvilágosítsák, információkkal lássák el és tanácsot adjanak a fiataloknak.

          A legfontosabb, hogy a fiatalok és a szülők is tisztában legyenek a drogok veszélyeivel. A drog prevenciós tanácsadó iroda több szempontból is bemutatná a drogok világát. Bemutatná a különböző kábítószerek tulajdonságait, hatását és azt, hogy miről lehet őket felismerni. A kábítószerek mellett a cigarettáról, a kávéról, a gyógyszerek helytelen használatáról és az alkoholról is felvilágosítaná az érdeklődőket.

          Információkat adna a szülőknek arról, hogyan ismerjék fel időben a veszélyt és hogyan kezeljék a problémákat, ha már gyermekük kapcsolatba került a kábítószerekkel. Segítséget nyújtana a szülőknek, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldást.

          Rendszeres tájékoztatást szervezne a fiataloknak, rendezvények, előadások, kiállítások és kiadványok formájában. A hatékony információnyújtás az egyik elsődleges feladat. A fiatalok, ha egyszer választás elé kerülnek, hogy kipróbáljanak-e valamit, könnyebben fognak tudni dönteni, mert több információval rendelkeznek majd. Sok fiatal nem is tudja, milyen kábítószerek léteznek, és ha mondjuk egy buliban megkínálják őket akkor kipróbálják, mert nem gondolják milyen veszélyes is lehet.

          Az környékbeli középiskolákban és művelődési házakban rendszeres meghirdetett rendezvényekkel rengetek fiatalt lehetne informálni. Az iskolákban minden osztályban lehetne tartani drog prevenciós előadásokat például osztályfőnöki órán. A drogok világával kapcsolatos kiállítások is nagy hatással lehetnek a résztvevőkre, például egy fiatal droghasználó életét bemutató kiállítás nagyon elrettentő tud lenni.

          A drog prevenciós irodának lenne tanácsadás szolgáltatása is. Ehhez a szolgáltatáshoz bárki fordulhatna, akinek szüksége van segítségre. Képzett szakemberek, pl.: orvosok, egészségügyi szervezők, szociális segítők, drog prevenciós szakemberek, pszichológusok és rendőrök is adhatnának tanácsot a rászorulóknak.

          Az iroda nemcsak a serdülőket és a drogfogyasztókat segítené, hanem a kábítószer fogyasztásban érintett betegek családtagjait is támogatná. Más intézményekkel is együttműködne, például kórházakkal és drogambulanciákkal.

          Egy jól működő, információ nyújtó és tanácsadó iroda jó hatással lehet a környékbeli lakóközösségre, idővel a belefektetett energia és a rengeteg munka megtérül.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.