Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen lehetőségei lennének a lakóhelyeden egy gyermek és diákmozgalomnak?

2009.12.12

Milyen lehetőségei lennének a lakóhelyeden egy gyermek és diákmozgalomnak?

 

A lakóhelyemen, Ecséden több gyermekmozgalmat is el tudnék képzelni.

A falu létszáma nem alacsony, a helyi általános iskolába 327 fő jár, így a sok gyermek igényli a programok szervezését. A faluban több hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő család lakik, az ő gyermekeiknek nagy szükségük lenne olcsó vagy ingyenes gyermekprogramokra, hogy ők is minél több szép élményt szerezhessenek. A faluban több diákmozgalom és diákkör is alakult már, azonban egyik sem volt hosszú életű. Jelenleg csak a helyi néptánc és hagyományőrző kör foglalkozik az iskolán kívül a gyerekekkel.

        A Magyarországi Felfedezői Szövetség az én lakóhelyemen sok élményt és vidám programot nyújthatna a gyermekeknek.

        A környéken több helyen is lehetne kirándulásokat szervezni.  Nagyon szép a táj, a közelben több kirándulóhely és horgásztó is van. A Mátra körülbelül 15-20 km távolságra található, ahol nagyon sok túrát szerveznek. Ezeken a helyeken a fiatalokkal megszerettethetnék a környezetet, felfedezhetnék a környéket.

         A falu közelében van egy nemrég épített kápolna és egy forrás, ahol rendszeresen rendeznek programokat. A helyi művelődési háznak óriási nagy udvara van és egy nagy színpadot is építettek pár éve, ahol a falunapot és a szüreti rendezvényeket tartják. Ezeken a helyszíneken az országos hagyományőrző ünnepek kaphatnak helyet.

        A közelben lévő két városban, Gyöngyösön és Hatvanban számos múzeum és történelmi helyszín van, ahol a magyar nemzeti hagyományokat megismerhetnék, felfedezhetnék, kutathatnák a gyermekek. A közeli falvakban több régi romos vári is található. Ezekre a helyekre autóbusszal akár 15 perc alatt el lehet jutni.

        A Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomnak sok lehetősége akadna az én lakóhelyemen. A mai fiataloknak meg kell tanulniuk tisztelni a környezetet, vigyázni és figyelni a természetre. A természeti és kulturális örökségeinknek szüksége van a védelemre és ezt elsősorban úgy érhetjük el, ha már gyermekkorban a természet tiszteletére neveljük a kicsiket.

        A kis és hosszabbtávú gyalogtúrák során a gyerekek közvetlen közelről megfigyelhetnék a természet szépségeit. A szép élmények és kalandok, amiket a túrák során átéltek, akaratlanul is megszerettetné velük a természetet. Személyes tapasztatokat szereznének, ami minden szempontból hasznos.

        A folyófigyelés programot alkalmazhatnák a közeli Zagyva folyón és annak vízgyűjtőhálózatán. Lakóhelyem, Ecséd határában több kicsi erdő és mező, rét található, ahol megismerkedhetnének az erdők mezők állatvilágával.

        Ecséden található a lakhelye a fokozottan védett gyurgyalag nevű madárnak. A madár védelme akár az egyik kiemelt programja is lehetne a mozgalomnak. A fiatalok segítenének megóvni a kihalás szélén lévő fajt.

        A felszíni vizek megfigyelésére több helyszín is adott a környéken. Ecséd híres a bányataváról, ami nem csak az ország, hanem Közép-Európa egyik legtisztább tava is. Ez egy elzárt magántó ma már, de alkalomadtán lehetőség van sétákat tenni itt. Másik 4 tó található még a falu 10 km-es körzetében. Ecséden fut keresztül az Ágói patak, aminek nagy szüksége lenne a védelemre, csakúgy, mint a közeli erdőknek és mezőknek.

        Kulturális programokra is lenne lehetőség. A közösség sok energiát fordít a néptáncos hagyományok őrzésére. Állandó néptánccsoport a Dübörgő, amiben nem csak kicsik, de nagyok is táncolnak. A Zöld Szíves programokat össze lehetne kapcsolni a már amúgy is létező hagyományőrző programokkal. Például egy Zöld Szíves természetvédelmi rendezvénysorozat, amin a Dübörgő Néptáncegyüttes is fellépne.

        A legnagyobb elismerés a lakóhelyemnek a Zöld Szíves falu díj lenne, amiért még rengeteget kellene tenni.

        A lakóhelyemen a természetvédelem nagymértékben el van hanyagolva, és ez sajnos meg is látszik. A fiatalokat sem érdekli nagyon a természetvédelem, ezért lenne jó, ha egy ilyen ifjúsági mozgalom helyet kapna nálunk, mint a Zöld Szív. A fiatalokat motiválná, ösztönözné, új hasznos hobbikra tehetnének szert. A Zöld Szívnek az ország összes településén ott lenne a helye, hogy a gyerekeket a természet és minden élő tiszteletére nevelje.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.