Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óvodai látogatási napló 1. része

2010.05.11

Napközi Otthonos Óvoda, Ecséd

 

             Én az ecsédi Napközi Otthonos Óvodába jártam. Ez az óvoda két különálló épületből tevődik össze.

             Az első épület az akácfa utcában található. Ez egy egyszintes, régi épület, hatalmas udvarral, csendes békés környéken, az orvosi rendelő és egy park mellett. Ebbe az épületbe járnak a kiscsoportosok és a középső csoportosok.  Ezt az épületet mi csak kisovinak hívjuk.

             A másik épület a szabadság úton található, az ecsédi Richter Gedeon Általános Iskola és a templom mellett. Ebben az épületben az óvodán kívül külön működik a menza, ahonnan mindkét óvodába átszállítják az ételt és ahová az iskolások is járnak ebédelni. Ez az épület sokkal kisebb, mint az akácfa úti, itt összesen két terem van, ahová a két nagycsoport jár. Az udvar is kisebb, mint a másik óvodában. Ez az épület a nagyovi.

Én az akácfa utcai épületet látogattam meg. Az óvodába már időben megbeszéltem az óvónénivel, hogy megyek, mikor megérkeztem nagyon kedvesen fogadtak. Sajnos az én óvónénim már nem ebben az óvodában dolgozik és a most ott dolgozó dajkanénik és óvónénik közül kevés volt az ismerős arc. Ennek ellenére, mikor beléptem az ajtón és megláttam a régi öltözőszekrényemet, sok kellemes emlék jutott az eszembe és szinte otthon éreztem magam.

             Az óvoda igazából nem változott olyan sokat, mint ahogy gondoltam volna. Kívülről nagyjából rendbe hozták az épületet, de belülről szinte ugyanolyan mint régen volt, még a bútorok nagy része is megegyezik.

             Az óvodának körülbelül 3 éve felújították a tetőszerkezetét, mert már nagyon rossz állapotban volt. Az ablakok is ki lettek cserélve és az épületet újravakolták. Az udvaron is ki lettek cserélve a játékok nagy része. Ez egy hatalmas óvoda udvar, rengeteg játékkal. Itt van 3 óriási négyzet alakú homokozó, 2 csúszda, egy kisebb és egy nagyobb, egy alagút szerű játék nagy gumikból, ez már akkor is itt volt mikor én ide jártam; 1 régi és 2 újabb mászóka, hatalmas nagy kockák, amiket össze lehet rakni és át lehet rajtuk bujkálni, valamint még egy két kisebb játék. Az udvar különlegessége, hogy van építve egy nagy terasz, ahová az összes óvodás be tud ülni és el tud férni. Ezen a teraszon tartják tavasszal és ősszel az ünnepségeket és a kis fellépéseket a szülőknek. Az udvaron található még egy „a bokor” nevű hely, amit általában az óvodás fiúk vesznek birtokba és onnan a lányokat szigorúan elüldözik. Ezt a helyet mi is ismertük, mikor én odajártam és akkor is ott bandáztak már a fiúk. A mostani játékok sokkal kevésbé balesetveszélyesek, mint a régiek. Több játék alatt beborították a talajt egy olyan anyaggal, amire ha ráesik a gyerek, kevésbé töri össze magát.

              Az óvodában 4 terem van, ahol a csoportok működnek. Van egy nagy folyosó, ahol az öltözőszekrények találhatók, egy szekrényt ketten használnak. A szekrényekre rá van írva mindenkinek a jele. Az én jelem pillangó volt, most a pillangó jelet Nagy Viktória birtokolja.  Van egy mosdó a gyerekeknek és egy az ott dolgozóknak. Ezen kívül még van egy szoba a dajkáknak és óvónéniknek és egy, ahol az ételt készítik össze, miután megérkezett a menzáról.

             Jelenleg az óvodában 2 kiscsoport és 2 középső csoportot indítottak. Mikor én óvodás voltam, minket csak kis és középsősöknek hívtak, ma már azonban külön állatka neve van mindegyik csoportnak. A két kiscsoportot Süni és Maci csoportnak hívják. A középsősöket Manó és Gesztenye csoportnak.

             A csoporttermek most nagyon kicsinek tűntek, sokkal nagyobbra emlékeztem. A bútorok és a polcok ugyan olyanok, mint régen, de az asztalokat és a kiságyakat kicserélték. Nagyon sok játék van most és a dekoráció is nagyon színes és szép minden teremben. Az óvodának nagyon barátságos és otthonos hangulata van, tele van játékkal minden terem, a gyerekek tudnak mit csinálni. A gyerekek gyurmáztak, rajzoltak, volt aki színezőt szinezett, lehet építőkockázni, autózni az autósszőnyegen, babázni, nagyobb méretű gyöngyöt fűzni, van kiskonyha a lányoknak, orvosos gyerek játékok és nagyon sok mesekönyv is található a termekben.

             A mosdó és a wc fel lett újítva, újracsempézték és kicserélték a mosdókagylókat és a wc-ket. Az óviba mindenki magának hoz tisztasági csomagot szappannal, fogkefével és törölközővel.

                           Látogatásom folyamán betekintést nyerhettem az óvodai élet egy kis részletébe. A gyerekeknek reggel 8.30-ra kellett beérniük az oviba. A reggeli 9 órakor volt, ahol teát és sonkás vajas kiflit kaptak a gyerekek. Délelőtt csoportfoglalkozás volt, az óvónénik az anyáknapi műsorra készítették fel a gyerekeket. A gyerekek énekeltek és rövid versikéket tanultak anyáknapja alkalmábol. Édesanyjuknak kéznyomatot készítettek ajándékba. Egy piros szinű négyzet alakú lapra rányomták kéznyomukat. A gyerekek nagyon élvezték mikor belenyúlhattak a fehér festékbe.

             Az óvónéni elmesélte, hogy gyakran készítenek kis dolgokat az óvodások, például gyöngyöt fűznek, sógyurmából készítettek kis díszt, hajtogatnak. Sok kreatív és alkotó tevékenységet végeznek.

             Gyakran nyomtatnak a gyerekeknek színezőket és sok rajzos feladatot is kapnak. A gyerekek rajzai és alkotásai ki vannak ragasztgatva a falra. Festeni és nyomdázni is szoktak a gyerekek.

             Az óvodapedagógusok igyekeznek sok mondókát és versikét tanítani a gyerekekkel. Ilyen vers például Weöres Sándor:Galagonya, Móricz Zsigmond: Iciri piciri, Kenguru dal vagy az Icipici Házikó.

             A gyerekek az óvodában sokat énekelnek és táncolnak is. Rendszeresen készülnek műsorokra, például a karácsonyi és az anyák napi műsor és ezeken a műsorokon éneklős táncolós bemutatót tartanak.

             Az óvodások időnként tornáznak is. Heti 1-2 alkalommal az óvónő tart nekik egy rövid könnyű megmozgató kis tornaórát.

             Az óvodában a csoportfoglalkozás után következett az ebéd. A gyerekek húslevest és grízes tésztát kaptak. Ebédkor a naposok szoktak megteríteni. Minden nap van 2 gyerek akik aznap segítenek megteríteni, ez már az én időmben is így volt.

             Ebéd után a pihenés következett, aminek az aktívabb gyerekek nem nagyon örültek. Voltak, akik könnyen elaludtak és voltak olyan gyerekek is, akik nem tudtak,  még az óvónőnek is rájuk kellett szólni.

             Amíg a gyerekek aludtak, én megnézhettem a fá,t amit a gyerekek a Föld napja alkalmából ültettek az udvaron. A gyerekeket arra tanítják hogy védjék és óvják környezetüket és vigyázzanak a növényekre és állatokra. Nem csak fát ültettek, hanem a Manó és Gesztenye csoportosok babot is ültettek már.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.